Kaplama öncesinde pürüzlendirme beyaz yüzey sonlandırma işlemlerine yüzey işlem ismi verilir. Bu işlem genelde malzemenin korozyon direncini artırmak amacıyla yapılmaktadır. Yüzey işlem prosesi doğru uygulandığı zaman malzeme dayanıklılığını en üst seviyelere çıkaracaktır. Yüzey işlem uygulaması için özel makineler kullanılmaktadır. Yüzey işlemler için makineler ile birlikte uygulama malzemeleri de değişiklik gösterir. Malzeme seçimi ve makine kullanımı uygulama yapılacak ürüne bağlı olarak seçilecektir.

Yüzey İşlem Malzemeleri
Yüzey işlem malzemelerinden seramik aşındırma ve parlatma malzemeler, en fazla kullanılan ürünler arasında bulunmaktadır. Bu ürünlerde taşların aşındırıcı partikülleri seramik bağlayıcı içinde tutulmaktadır.

Seramik aşındırma malzemeleri genelde sert metallerin aşındırılmasında ve köşe kırmalarında tercih edilmektedir. Yüzey işlem için uygulanan ürünler diğer plastik taşlara göre daha serttir. Bu özellikleri bu özellikleri bakımından seramik taşlar etkili şekilde aşındırma yapmaktadır. Çelik alaşımlarda çapak alma işleminde bu taşlar en etkili işlemleri sunmaktadır.

Pas giderme, yağ alma, köşe kırma ya da oksit açma gibi tüm çelik işlemlerinde seramik taşlardan rahatlıkla yararlanılabilir. Seramik taşlar yüzey işlem için pek çok değişik ölçüde ve geometride üretilmektedir. Aşındırma efekti olarak ürünler, porselen parlatma işleminde bulunmaktadır. Hafif aşındırma efekti ya da orta ve yüksek aşındırma efekti için ürünler değişik geometrik şekillerde ve boyutlarda üretilmektedir. Süper aşındırma içinde seramik taşlar farklı boyutlarda bulunmaktadır.

Seramik aşındırma malzemeleri yüzey işlem için açılı kesim üçgen, açılı kesim yıldız üçgen, açılı kesim elips, açılı kesim silindir şekillerinde üretilmektedir. Plastik aşındırma ve parlatma malzemeleri de yüzey işlem için kullanılır. Bu ürünlerde aşındırıcı partiküller polyester reçine içine tutulmaktadır.

Plastik aşındırıcılar, seramik taşlar ile karşılaştırıldıklarında daha düşük yoğunlukta ve daha yumuşak olarak bulunmaktadır. Bu aşındırıcılar daha çok plastik tabanlı malzemeler olan altın bakır alüminyum gibi ürünlerde kullanılır. Bu ürünlerde taşlar, tufal alma ve pas giderme gibi işlemlerde kullanılır.

Yüksek kaliteli plastik aşındırma malzemeleri ile yüzey işlem uygulamaların da ürünlerde düşük yüzey pürüzlük düzeyinin yakalanması sağlanır. İhtiyaç ve müşteri isteklerine bağlı olarak bu taşlar pek çok ölçüde üretilmektedir. Ayrıca taşlar için farklı geometrik şekiller de verilmektedir. Parlatma aşındırma efekti, çok hassas aşındırma, hafif aşındırma ya da yüksek aşındırma gibi aşındırma efektleri bulunur. Bu ürünler de geometrik şekil olarak piramit, parabol ya da konik kullanılmaktadır.

Yüzey İşlem Kimyasalları
Yüzey işlemde kullanılan kimyasallar; demir, çelik, alüminyum, pirinç, bakır gibi ürünlerde kullanılır. Bu parçaların çapak alma, parlatma ya da tufal alma işlemlerinde kimyasallar değişik oranlara göre belirlenmektedir. Genelde bu ürünlerde kullanılan kimyasalların yüksek oranda krozon önleme ve doğada tamamen yok olma gibi özellikleri bulunmaktadır.

Kimyasallar başlığında yüzey işlem sıvıları bulunmaktadır. Bu ürünlerde iki kısım bulunmaktadır. Sıvı olarak işlemlerde üretilen kimyasalların birinci grubu standart kimyasallardır. Standart kimyasallar doğaya geri dönüş konusunda tam olarak verim sağlamayan ürünler arasında bulunmaktadır. Diğer grup sıvı kimyasallar ise geri dönüşüm kimyasallarıdır. Geri dönüşüm kimyasalları sadece geri dönüşüm için değil aynı zamanda arıtma sistemlerinde kullanmaya da uygun kimyasallardır.

Yüzey işlem için uygulanan kimyasallar dan bir kısmı da tozlardır.Yüzey işlem tozları yağ alma, çapak alma ve diş parlatma için kullanılır. uygulama yapılacak ürüne göre değişiklik göstermektedir. Tozların uygulama şekilleri ve uygulama makineleri de yine uygulanacak ürüne göre değişiklik gösterir. Yüzey işlem kimyasalları arasında yüzey işlem pastaları da yer almaktadır. Yüzey işlem pastaları yüzey düzeltme ve çapak alma ya da parlatma işlemleri için kullanılır. Uygulanan işlemlerin daha verimli uygulanması açısın dan bu ürünler önemli etkilere sahiptir.

Yüzey işlem için yardımcı malzemeler de bulunmaktadır. Kurutma granülleri yüzey işlemler için yardımcı ürünler arasında bulunmaktadır. Tamamen doğal bir ürün olan bu malzeme, ceviz kabuğundan üretilmektedir. Ceviz granülleri ile kuru işlemler uygulanabilir. Bu işlemlerde çeşitli parlatma pastaları ile birlikte kullanıldığında ürün, yüzeyde yüksek bir parlaklık yakalanmasını sağlayacaktır.

Kurutma granüllerinden birisi de yüzey işlem için kullanılan mısır granülleridir. Mısır granülleri, mısır koçanından üretilmektedir. Bu bakımdan ürünler son drece doğaldır. Yüzey işlemden sonra kurutma işlemlerinde kullanılır. Ayrıca ürün çeşitli pasta malzemeleri ile parlatma işleminde de yer almaktadır. Mısır granülleri kuvvetli bir absorbent yani emicidir. Bu bakımdan aşınma direnci de mısır granüllerinde bir hayli yüksektir.

Parça ayırma granülleri ile düz yüzeyli parçaların birbirine yapışması engellenir. Bu ürünler, işlem esnasında kullanılır. İşlemden sonra ürünlerin birbirine yapışmamış olması sağlanır. inox, biyalar ve satalitler diğer parlatma ürünleridir. Bu ürünler metal yüzeylerde yüksek bir parlaklık sağlamaktadır.

Yüzey işlemlerinde Parametreler
Yüzey işlemlerinde en iyi sonucu almak için bazı parametreler bulunmaktadır. Yüzey işlemlerinde en iyi sonucu almak için bazı parametreler bulunmaktadır.

Yüzey işlem parametreleri işlemlerde tam olarak sağlanmalıdır. Doğru aşındırma ve parlatma malzemesi kullanılmadığı durumlarda karşılık olarak verimsiz sonuçlar alınabilir. İyi bir yüzey işlem için parlatma malzemesi seçimi oldukça önemlidir. Ürünler için gerçekleşecek yüzey işlem uygulamasındaki parametreler şu şekilde sıralanabilir: » Aşındırıcı olarak kullanılacak malzemenin şekli, ebatları ve kalitesi malzemenin en iyi sonuç ile parlamasını sağlayacaktır.
» Uygulama makinesinin türü, kapasitesi ve şeklide uygulama için önem arz eder. Geniş abatlı ürünler için buna uygun makine seçimi yapılmalıdır. Aynı şekilde ürünün yapı özellikleri de göz önünde bulundurulmalıdır.
» İş parçasının şekil ve ağırlığı da verimli sonuçlar almak adına önemlidir. Ağırlığı dahi uygulama için önem arz etmektedir. Uygulama yapılacak ürüne göre yapılacak tercihler sonuçlarında iyi olmasını sağlar.
» Eleme elekleri için yapılacak seçimler de işlemlerden iyi bir sonuç almayı sağlar.
» Aşındırma ve parlatma gereksinimleri ile hareket edilmesi

Gerekli parametrelerdir. Bu maddelerin uygulanması müşteri istekleri ve maliyet ile de doğrudan ilişkilidir. Gerekli parametrelerdir. Bu maddelerin uygulanması müşteri istekleri ve maliyet ile de doğrudan ilişkilidir.Yüzey işlemi uygulamasında parametrelerin seçimi en iyi şekilde yapılmalıdır.

Yüzey İşlem Uygulamaları
Kumlama alanında yapılan yüzey işlem uygulamaları özel tesislerde gerçekleşmektedir. Genelde uygulamalar için tesislerde 50 gr ile başlayan kapasiteler bulunmaktadır. Bu kapasite 1,5 tona kadar çıkmaktadır. Uygulama ürününe bağlı olarak seçenekler değişebilir. Pirinç kumlama makinesi ya da alüminyum kumlama makinesi gibi bu alanda kullanılan pek çok makine ile hizmet verilir.

Yüzey işlem uygulamaları sanayi alanlarının pek çoğunda kullanılmaktadır. Ağır makine sanayi yüzey işlem uygulamasının en fazla yapıldığı alanlar arasında bulunur. Otomotiv sanayi içinde de pek çok alanda yüzey işlem uygulaması yapılmaktadır. Otomobillerin pek çok parçasında gerekli uygulamalar yapılmaktadır. Demir dışı metaller sanayi ürünlerinde ve sanayi dışı ürünlerde de işlem kullanılır. Dövme, mermer, kalıp, cam eşya süsleme gibi işlemlerde yüzey işlem uygulaması yapılmaktadır. Her türlü kalıp parça temizliği için özel sıvı ve tozlar ile işlem uygulanır. Kimyasal tozlar ve sıvılar işleme göre ve ürüne göre seçilir. Uygulamada kullanılan taşların seçimi de uygulama ürünlerine ve uygulama alanlarına göre değişmektedir.