Kumlama olarak adlandırılan basınçlı hava ile kum püskürtme işleminde en önemli aparatlarından birisi de kumlama hortumunun ucuna takılan ve aşındırıcı granülün istenilen şekilde ve miktarda püskürtülmesini sağlayan kum püskürtme memesi de denilen kumlama nozullarıdır. Kumlama nozulları hava hortum çapını düşürerek dar boğaz oluşturur, kumu belli büyüklükteki deliklerden geçmeye zorlayarak basınçlı bir şekilde yüzeye püskürmesini de sağlar. Kumlama nozulu çap büyüklüğüne göre hava tüketim miktarını belirlemekte etkilidir. Kumlama yapılacak işin durumuna göre kumlama nozullarının kesit alanları ve boyları değişiklik göstermektedir.

Kumlama sırasında kum-hava karışımı nozulun iç yüzeyine yoğun bir şekilde etki eder, bu etki kumlama nozul çapının en küçük olduğu yerde azami düzeydedir. Kumlama esnasında uzun süreli sürtünme ve aşınmaya maruz kalan kumlama nozulunun aşınmaya karşı en yüksek dirence sahip olması istenir. Aksi takdirde çok kısa zaman aralıklarında nozulun değişmesi gerekmektedir. Kumlama nozullarında oluşan aşınma sebebiyle kullanıldıkça nozul çapları artmaktadır. Bu artış kullanılan hava miktarını artırır ve bir süre sonra kumlama nozulundan çıkan basıncı düşürür. Basıncı sabit olmayan kumlamalarda kumlanan yüzeyde dalgalanma meydana gelir ve nozulun değişmesi gerekmektedir. Kumlama nozulunun kısa zaman aralıkları ile değiştirilmesi çok ekonomik olmadığı için nozul ham maddesi olarak sert metal oksitler de kullanılmaktadır. Aşınan ve zamanla değiştirilmesi gereken nozullarda, borkarbür içeren nozullar en uzun aşınma dayanıma sahiptir. Borkarbür nozullara alternatif olarak üretilen tungstenkarbür nozullar fiyat olarak daha uygun olmasına rağmen kullanım ömürleri borkarbür kumlama nozullarına göre daha kısadır. Borkarbür ve tungstenkarbür haricindeki döküm nozullar sürtünme sebebi ile daha hızlı aşınıp kullanılamayacak duruma gelmelerinden dolayı tavsiye edilmemektedir. Örnek vermek gerekirse cam küre kullanılmak suretiyle yapılan kumlamalarda borkarbür nozulların 1500 saatten daha fazla çalışma süreleri bulunmaktadır.

Kumlama işleminde harcanan hava miktarını belirleyen kumlama nozulunun iç çapıdır. Bundan dolayı kumlama nozulu seçiminde, kullanılacak hava kompresörünün ürettiği basınçlı hava miktarı da göz önüne alınmalıdır. Nozul çapında meydana gelebilecek bir kat aşınma sistemin hava ihtiyacını tam dört kat artıracaktır ve bu da maliyetlerin artmasına sebep verir. Kumlama nozulu ile çalışırken dikkat edilmesi gereken en önemli faktör, kullanılan sarf malzemesinin ebatlarıdır. Hava ve kum karşımının kumlama nozulunun ucundan verimli bir şekilde püskürtülmesi için, kullanılan aşındırıcı malzemenin kalınlığının nozul çapına bağlı olarak seçilmesi gerekmektedir. Genellikle kum taneciği boyutunun on kat daha büyük çapta kumlama nozulu ile kullanılması gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse, 800 mikron tane büyüklüğüne sahip olan sarf malzemesi kumun püskürtülebilmesi için en azından 8 mm çapındaki kumlama nozulu kullanılması gerekmektedir. Basınçlı hava ve kumlama sarf malzemesi tüketimindeki artış kumlama nozulu çapının karesiyle doğru orantılıdır. Bu sebepten ötürü kumlama nozulu iç çapındaki değişimin kullanılan kumun tüketimi ile doğrudan bir bağlantısı vardır.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli durum ise kullanılmadığı zamanlarda kumlama nozulunun adaptörden çıkarılarak kendi kutusunda muhafaza edilmesidir. Kumlama nozulları görece sert bir maden olan karbürden üretilmiş olup aşınmaya ve sürtünmeye karşı son derece dayanıklı olmalarına rağmen üzerlerine gelebilecek darbelere aynı dayanıklılığı gösteremezler ve kırılırlar. Bu sebepten ötürü kullanılmayacakları zaman açıkta ve yere bırakılmaması, kendi kutusunda muhafaza edilmesi kumlama nozulunun ömrünü uzatmak açısından oldukça önemlidir.

Nozulların özellik, çap ve uzunluklarına göre çeşitleri bulunmaktadır.